torsdag 15 december 2011

Nagelfilar


Det finns som bekant en hel uppsjö av nagelfilar på marknaden. Men när ska man använda vilken fil?

Till att börja med: När man pratar om nagelfilars grovlek pratar man om så kallad "grit" (engelskt ord som betyder sandkorn). Filen grit säger på ett ungefär hur många sandkorn filen har per kvadrat-tum. Detta betyder - ju lägre grit desto grövre fil; exempelvis är en nagelfil på 100 grit grövre och har större korn än en fil på 180 grit. 

De vanligaste grovlekarna på filar är:

80 grit - Mycket grov fil som inte används så mycket idag. Är du nybörjare och får väldigt tjocka naglar kan denna fil användas för att få bort materialet snabbt, men byt efterhand till en mer finkornig.

100 grit - En grov fil som kan användas för att ta bort tjocka lager av gammalt konstmaterial. Jag brukar också "pensla" mina akrylpenslar på en 100 grit för att bli av med lösa hårstrån.

180 grit - En bra fil för att korta ner och forma konstnaglar, eller för att fila ner konstmaterial innan borttagning. För att fila stortånageln kan en 180 grit behövas, använd annars 240 grit på naturliga naglar.

240 grit - Det här är den lägsta griten som ska användas på naturliga naglar. De flesta så kallade putsblock eller bufferblock har 240 grit. Jämnar även till ytan på konstnaglar.

1000 grit - Hittas oftast på en 3-stegs-buffer som den "grövsta" sidan. Jämnar ut räfflor och kan även användas för att försiktigt fila bort missfärgningar som inte vill försvinna från naturliga naglar.

Här hittar du alla våra filar, buffers och polerare!

2 kommentarer:

  1. Hej, en fundering. Hur tänker ni om att härda vanligt nagellack med UV-lampa? Fördelar? Mvh /tjejen som aldrig kan låta naglarna torka ordentligt

    SvaraRadera
  2. Det går inte att härda vanligt nagellack som är baserat på lösningsmedel i en uv-lampa. Lösningsmedlet måste dunsta bort och det är då nagellacket torkar. Prova med ett snabbtorkande top coat så behöver man inte vänta lika länge :)

    SvaraRadera

/*PIN IT BUTTON!*/