torsdag 1 december 2011

Skadade naglar

Vi fick in en fråga via en kommentar här på bloggen, om hur man ska ta hand om mjuka och tunna naglar som skadats av att man rivit bort konstmaterial, i detta fall akryl. Naglarna kan få tvärgående revor och man kan också känna en ömhet i fingertopparna.

Är naglarna papperstunna på grund av felaktigt borttagande av material så är det bästa att hålla naglarna så korta som möjligt. Detta är för att inte den fria kanten ska fastna och rivas av. Låt naglarna vila från nytt material tills att de repat sig. Du kan använda en nagelstärkare som inte innehåller formaldehyd. Då akryl är det konstmaterial som brukar fästa starkast på nageln så kan vi tipsa om att istället under en period göra silkesnaglar, som också är betydligt lättare att ta bort. Vill man ändå öva på akryltekniken under tiden naglarna växer ut, kan man öva på exempelvis en övningshand för att skona de egna naglarna.


Smörj också in dina naglar flera gånger om dagen med en nagelolja. Nageloljan återfuktar naglarna och reparerar nagelbanden och huden runtom. Naglarna växer ändå förhållandevis snabbt, ca 1-2 mm i veckan, så det kommer inte dröja alltför länge innan en ny, frisk nagel växer ut. Utsätt inte heller dina sköra naglar för vatten i onödan, så använd gummihandskar!

Det kan vara lätt att tänka att det inte spelar någon roll om hur man tar hand om naglarna och om de blir skadade, "eftersom det ändå växer ut en ny", men var försiktiga, då misshandel av dina naglar kan leda till permanenta skador!


Akryl-/glasfiber-/silkes-/soak off-naglar löses upp i aceton. Det kan vara lite tidskrävande, men om du först försiktigt filar ner det mesta av materialet så tar det som mest ca 20 minuter för akrylen att luckras upp, och endast ca 10 minuter för glasfiber/soak off. Här finns en beskrivning på hur du kan gå tillväga.

Vi hoppas att detta hjälper er med skadade naglar, och kom ihåg att ni alltid är välkomna att ställa nagelfrågor till oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

/*PIN IT BUTTON!*/